Make your own free website on Tripod.com


Neapolitano Mara - ERGELA ĐAKOVO
Zvjezdana K.


Conversano Canissa II/1
Željko M.


Maestoso Krabbe XX-4
Mladen D.


Neapolitano Mara - ERGELA ĐAKOVO
Zvjezdana K

PLESNA PRIČA

Julija slavi sedmi rođendan. Pregršt je poklona, ali dugo željeni, porculanski konjić iz bakine vitrine ima posebno mjesto u srcu djevojčice.
Previše je bilo uzbuđenja, zabava se bliži kraju i vrijeme je za počinak. Još majčin poljubac za laku noć, pogled prema maloj, bijeloj figurici ... i očice se sklapaju

...u perivoju smo dvorca Trakošćan. Užurbanost najavljuje, veliki, svečani bal.
Conversano Toplica, najmanji i najmlađi lipicanac sa svojom učiteljicom vježba plesne korake. Danas postaje članom dvorskog plemstva. Mora biti uglađen, elegantan i lepršav ... i možda malo viši !?
Plemići iz Tabora, Miljane, Brezovice, Brežica, Bosiljeva, Luga Samoborskog stižu na najavljenu svečanost. Perivoj se puni otmjenim gostima u svečanoj odjeći, krinoline, baršun i šarene vrpce, kićeni prsluci i trorogi šeširi, visoke čizme, nojevo perje, biseri i smaragdi ...
Posvuda šarenilo i uzbuđenje. Najavljuju se i prvi zabavljači. Servirana su birana jela, a šampanjac teče potocima. Razdragane goste čeka posebno iznenađenje.

Započinje ples razigranih lipicanskih pastuha ...
Na čelu kvadrile je lipicanski pastuh Neopolitano Mara uzgojen u ergeli Đakovo. Potomak je stare linije visokog plemstva Napolitano-Margit. Svojim ponosnim držanjem i živahnim kretnjama, taj vječni mladić (21 godina) potvrđuje dugovječnost pasmine. Neobično je muzikalan, pomalo kapriciozan, ali i beskrajno privržen. Njegova je jahačica gđa. Zvjezdana Klarić.

Bijeli lipicaner Conversano Canissa ima tek 6godina. Porijeklo mu je iz ergele Lipica i izuzetno je uspješan na takmičenjima. Aristokratskog je držanja, kao i njegov jahač gosp. Željko Marović.

Conversano Toplica, ljupki je mladi pastuh veselih, pomalo kićenih kretnji izvodi figure - levada, peroda i kompliment. Jaši ga dresurna takmičarka gđica. Maša Reljić.

Srebrni sivac je pastuh linije Maestoso Krabbe prilagođen sportskoj dresuri. Taj je pastuh unuk pastuha Pluto Navarre iz ergele Piber, koji opet potiće od đakovačkog pastuha Pluto Navarea. Jaši ga dresurni natjecatelj gosp. Mladen Dakić.

Quadrila (jahanje u paru), Levada, pezada, krupada (propinjanja), Pjaf (kas na mjestu), Pasaßom (leteći kas), Kompliment (klanjanje konja) samo su neke figure u plesu plemenitih đakovačkih lipicanaca, koje izvode sa svojim jahačima.
Razdragani gosti ne prestaju sa ovacijama i predstava se nastavlja duboko u noć uz svijetlo baklji.

 

 

POVRATAK NA OSNOVNU STRANICU